Places

GREVA DIHAT GORSKI ZRAK …

By on November 12, 2015

V nedeljo sem šla po dolgem času v hribe. Smo šli. Po res dolgeeeem času. In pozabila sem že, kako dobro to dene.

 

Mojo družino lahko označim kot zelo aktivno. Vsak po svoje se ukvarja z različnimi aktivnosti. Smo daleč od tega, da bi podpirali lenobo. Včasih se sprašujem od kje očiju toliko energije, volje in tekmovalnosti za ure in ure različnih športov, s katerimi se ukvarja. Ko pri nas ni čas za šport, je čas za druge dejavnosti. Pod te dejavnosti mislim predvsem poležavanje, sprehajanje in nakupovanje. Pri nas skupna sprostitev skoraj nikoli ne vključuje športnih superg.

 

Skupni izleti z mojima so drugačni kot z Anžetovo družino. Takrat je športna oprema pač obvezna. Ko se pripravlja malica, se iz kuhinje pri Piških že nekdo oglaša, kako nimam pravih pohodnih čevljev, da me bo zeblo in da mi bodo že oni našli nekaj pri njih doma, a na koncu ne zmagajo – odidem v svojih roza supergicah in crop topom. Vedno je tako. In prepričana sem, da se njegova dva vsakič znova sprašujeta, kako to, da nimam nobenih Salomonk v omari.

 

Tako smo se odpravili preko Kamnika proti Črnivcu, da se povzpnemo na Veliko planino. In res smo se. Ne pravim, da je to velik podvig – pot res ni strma, niti zelo dolga – je pa presneto lepa.

Po nekaj časa hoje smo se ustavili, da bi popili požirek vode. V tistem momentu, ko ni noben rekel besede, sem se zavedala neverjetne tišine, ki jo prinesejo izleti kot je bil ta. Tišina. Sploh ne vemo, kako prijetna je lahko. Ljudje se je tako zelo bojimo. Ko si v družbi ali sam – samo da ni tišine. Četudi blekneš najbolj neumno stvar, ki se potem razvije v neko debato, ali pa zaprt v svoji sobi na glas poslušaš glasbo. Tišine ni. Pa ne pravim, da je vedno dobra in vedno prijetna. Lahko je tudi tista nerodna tišina, ko se z nekom prvič pogovarjaš in ne veš, kako nadaljevati pogovor. Lahko je tista grozna, ko ti je hudo, tista, iz katere kar kričijo vsi tvoji problemi. Ampak v svetu, kjer če nobeden ne govori, zazvoni telefon ali pa se oglaša glas iz televizije, brni klima ali dirkajo avtomobili, čisto vsi potrebujemo izhode nekam, kjer je mir… pa tudi ljudi s katerimi je čudovito ’’poslušati’’ tišino.


 

Neja xx

TAG

LEAVE A COMMENT